Szak olajüzem-tökmagolaj

A tökmag eredete
A tök Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos. A Kolombusz utáni spanyol hódítók hozták be a magját Európába. Népszerűsége töretlen. Ezek egyik fajtája a héjnélküli olajtök, amelynek termesztése Európában mintegy 100 éves múltra tekint vissza.

A tökmag beltartalmi értéke
35-50%-os olajtartalom, 30% fehérje, A-B-E Vitamin, Cink, Magnézium, Vas, Foszfor
Fogyasztása népszerű prosztataproblémák kezelése és megelőzése esetén.
Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók is fogyaszthatják. Az olajtök magjából nyert olaj garantáltan ízletes és pikáns ízvilággal rendelkezik.

Szak olajüzem-tökmagolaj

Növénykultúra
Az olajtököt, amiben héj nélküli tökmagok találhatók, egy spontán mutáció során alakultak ki és ezt fedezték fel az 1920-as években. A tök héj nélküli magjait kiválogatták és elkülönítették a többi héjas magtól. A nemesített magokat külön helyen vetették és gondosan ügyletek arra, hogy héjas tökmag továbbra se kerüljön közé. Az olajtök, akárcsak a többi tökfajta leginkább a napsütéses, ugyanakkor mérsékelt éghajlatot kedveli. Hazánk éghajlata kedvez az olajtök termesztésének, ami a legoptimálisabb növekedési ütemet biztosítja számára Egy hektár területen átlagosan 10000 olajtököt lehet betakarítani, ami 400-600 kg magot eredményez. Egy olajtökben 400-700 darab közötti magot találunk.

Szak olajüzem-tökmagozás

A tökmag jellegzetessége
A tök a növényvilágban ismert legnagyobb termés. A Guinness Rekordok Könyve szerint mázsás súlyú töktermések is vannak. A tököt gondos talaj-előkészítés után tavasszal vetik, és szeptemberben szüretelik, amikor már kialakul jellegzetes sárgászöld színe. A növény mint egy 10 méter hosszú hajtásai a talajon tekeregnek. Rügyeiből karéjos levelek sarjadnak, amelyek tövéből nagy, sárga tölcséres virágok fakadnak. A beporzás után az alsó állású magházkezdeményből fejlődik ki a termés. Botanikailag bogyós gyümölcsről van szó, amelyben vízben gazdag magház található.

Göcseji tökmagolaj

A tökmagolaj története
A tiszta, 100%-os , finomítatlan tökmagolaj ritka kincs. Ausztriában „zöld aranyként” hivatkoznak rá, jótékony hatását már Mária Terézia idejében felfedezték. Őshonos Szlovéniában, Ausztriában és Magyarország nyugati részén (Őrség, Göcsej és Hetés tájegységben). A környező országokban több száz, főleg családi olajütő található, amelyek többsége több mint 50 éves múltra vezethető vissza. Magyarországon a turizmus fejlődésével nyerte vissza régi fényét, ennek köszönhetően népszerűsége hazánkban is egyre növekszik. Az előállítás módja több 100 éve ugyanaz, azonban a technológia és a gazdasági fejlődés lehetővé teszi a még kiemelkedőbb és egyenletesebb minőséget. A héj nélküli olajtök megjelenése leegyszerűsítette a folyamatot, így a készítés előtt a „köpesztés” fázisa kimarad. Nagyszüleink idejében a „tökmagköpesztés” igazi társadalmi eseménynek számított, ahol a család apraja -nagyja előkészítette a tökmagot. Ezt követően az „olajütőben” szintén közösen sajtolták az olajat, mivel a mai modern gépeket kézi erővel kellett helyettesíteni.