Olajtökmag

A tökmag előkészítése
A tökmagolaj előállításához a magokat ki kell szedni a termésből. Ezután meg kell tisztítani és szárítani. Ezt követően- mivel héj nélküli tökmag, további hántolást nem igényel- dolgozzák fel olajnak. A magok héja sok klorofillt és karotint tartalmaz, ezek adják a sötétzöld színét.

Olajtökmag

Betakarítás
A tök betakarítása alapos előkészítést igényel. Amikor a tökök elérték a narancssárga színt, jelzi hogy kezdődhet az aratás. A gépi technológia megjelenése előtt kézzel szedték ki a magokat a tökből. Egy nagyobb termőföld betakarítása fáradságos és időigényes feladatnak számított. A korszerű tökmagozó gépek lehetővé teszik a gyors és hatékony magozást. A mag nem marad sokáig a tökhússal, mivel gyorsan a mosóba kerül, így sokkal higiénikusabb, hiszen azonnal kezdődhet a szárítás.

Olajtökmag

Szárítás
 A frissen betakarított tökmagot a mosást követően minél gyorsabban meg kell szárítani, csakis így kaphatunk kiváló minőségű tökmagot, ami az olajkészítés során elengedhetetlen. Külön erre a célre kiépített magszárítókban, meleg levegő befúvásával történik a szárítás, ami maximálisan 60 fokon történik. A szárítás során a legjobb minőségellenőrzés a „töréspróba”. Amikor a tökmagot könnyen el lehet törni, a mag elérte a megfelelő szárazságot. A magot ki kell hűteni és steril zsákokban jól szellőző, sötét helyen tárolni a felhasználásig.