Tökmag

A tökmag eredete
A tök Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos. A Kolombusz utáni spanyol hódítók hozták be a magját Európába. Népszerűsége töretlen. Ezek egyik fajtája a héjnélküli olajtök, amelynek termesztése Európában mintegy 100 éves múltra tekint vissza.

A tökmag beltartalmi értéke
35-50%-os olajtartalom, 30% fehérje, A-B-E Vitamin, Cink, Magnézium, Vas, Foszfor
Fogyasztása népszerű prosztataproblémák kezelése és megelőzése esetén.
Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók is fogyaszthatják. Az olajtök magjából nyert olaj garantáltan ízletes és pikáns ízvilággal rendelkezik.

Tökmag

Növénykultúra
Az olajtököt, amiben héj nélküli tökmagok találhatók, egy spontán mutáció során alakultak ki és ezt fedezték fel az 1920-as években. A tök héj nélküli magjait kiválogatták és elkülönítették a többi héjas magtól. A nemesített magokat külön helyen vetették és gondosan ügyletek arra, hogy héjas tökmag továbbra se kerüljön közé. Az olajtök, akárcsak a többi tökfajta leginkább a napsütéses, ugyanakkor mérsékelt éghajlatot kedveli. Hazánk éghajlata kedvez az olajtök termesztésének, ami a legoptimálisabb növekedési ütemet biztosítja számára Egy hektár területen átlagosan 10000 olajtököt lehet betakarítani, ami 400-600 kg magot eredményez. Egy olajtökben 400-700 darab közötti magot találunk.

Tökmag

A tökmag jellegzetessége
A tök a növényvilágban ismert legnagyobb termés. A Guinness Rekordok Könyve szerint mázsás súlyú töktermések is vannak. A tököt gondos talaj-előkészítés után tavasszal vetik, és szeptemberben szüretelik, amikor már kialakul jellegzetes sárgászöld színe. A növény mint egy 10 méter hosszú hajtásai a talajon tekeregnek. Rügyeiből karéjos levelek sarjadnak, amelyek tövéből nagy, sárga tölcséres virágok fakadnak. A beporzás után az alsó állású magházkezdeményből fejlődik ki a termés. Botanikailag bogyós gyümölcsről van szó, amelyben vízben gazdag magház található.

Tökmag

A tökmagolaj története
A tiszta, 100%-os , finomítatlan tökmagolaj ritka kincs. Ausztriában „zöld aranyként” hivatkoznak rá, jótékony hatását már Mária Terézia idejében felfedezték. Őshonos Szlovéniában, Ausztriában és Magyarország nyugati részén (Őrség, Göcsej és Hetés tájegységben). A környező országokban több száz, főleg családi olajütő található, amelyek többsége több mint 50 éves múltra vezethető vissza. Magyarországon a turizmus fejlődésével nyerte vissza régi fényét, ennek köszönhetően népszerűsége hazánkban is egyre növekszik. Az előállítás módja több 100 éve ugyanaz, azonban a technológia és a gazdasági fejlődés lehetővé teszi a még kiemelkedőbb és egyenletesebb minőséget. A héj nélküli olajtök megjelenése leegyszerűsítette a folyamatot, így a készítés előtt a „köpesztés” fázisa kimarad. Nagyszüleink idejében a „tökmagköpesztés” igazi társadalmi eseménynek számított, ahol a család apraja -nagyja előkészítette a tökmagot. Ezt követően az „olajütőben” szintén közösen sajtolták az olajat, mivel a mai modern gépeket kézi erővel kellett helyettesíteni.