Göcseji máriatövismagolaj

Máriatövismagolaj

A gyönyörű lila szirmok és szúrós tövisek alatt található apró magvak igazi kuriózumot rejtenek magukban.
A máriatövis vagy népies nevén őszbogáncs az őszirózsák családjába tartozó növényfaj. Mediterrán vidékről származó kultúrnövény, napjainkban Magyarországon is termesztik, többek között Milejszegen családi vállalkozásunk is minden évben vet máriatövist.
A máriatövismagok bíborszínű virágokban találhatók, amelyeket erős külső pikkely véd.

Íz és illat
Hidegen sajtolt szűz 100%-os olaj, kiváló minőségű magyar és saját máriatövis magjából sajtolva. Sárgás színű, ízében és illatában fellelhető az alapanyag íze.  A csigaprésen sajtolt szűz 100%-os máriatövismagolaj kizárólag kiváló minőségű alapanyagból készül, tartósítószert és adalékanyagot nem tartalmaz!

Készítési mód
A gondosan kiválogatott és megtisztított magból csigaprésen keresztül nyerjük ki az olajat. Tartályban történő ülepítés után palackozva, mindig frissen kerül az Ön konyhájába.

Göcseji máriatövismagolaj

Mire használható a máriatövismagolaj?
Már évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövényeként tarják számon. A máriatövismag mediterrán térségből származik, de világszerte termesztik gyógyászati értéke miatt.

Az alapanyag eredete és jellegzetessége
Átlagosan 1,5 méter magas, lágy szár növény, vaskos szára elágaz. Zöld leveleit levélszövetek szegélyezik, ezért a levelek márványozottnak látszanak. Fészkes virágzatában bíborszínű virágok a szár csúcsán egyesével állnak, külső pikkelyei erős, kemény, bökős tövisekben végződnek. A termése ék alakú, barna színű, fehéresen csíkolt, fényes, bóbitás kaszattermés.

Göcseji máriatövismagolaj
Gasztronómiai felhasználás
Kenyérre, pirítósra csepegtetve is fogyasztható, ugyanakkor nagyon ízletes nyers és párolt zöldségekhez. Ízesíthetjük vele a leveseket, szószokat, húsokat, de akár hozzá illő körethez is szervízozhatjuk. A vegetáriánus fogásokhoz is kiváló kiegészítő.
Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez, salátákhoz, tésztákhoz, még a vajat is helyettesítheti vele.
Simán teáskanállal is fogyasztható önmagában.
Hidegen fogyasszuk, ne hevítsük fel.

Galéria

Tárolás
Napfénytől védve 15 Co alatt tároljuk! Felbontás után javasolt hűtőszekrényben tárolni. Szakszerű tárolással a gyártástól számított  legalább 9 hónapig megőrzi a minőségét.

Pelyhesedés
Hideg helyen tárolva (hűtőszekrényben), különösen télen az olaj „pelyhesedésre” hajlamos (besűrűsödik), ez a 100%-os olajok természetes folyamata, ami egyben a megfelelő minőség jele is. Szobahőmérsékleten tárolva rövid idő után visszaáll az eredeti sűrűsége, és az alján keletkezik egy vékony üledék. (mivel az olajok természetes ülepítéssel hordókban ülepednek le, mindenféle finomítás és gépi szűrőrendszert mellőzve, ezért ez a folyamat természetes.)

Napi ajánlott mennyiség
1-2 teáskanál, ami történhet önállóan fogyasztva vagy kenyérre, pirítósra csepegtetve illetve, kedvenc salátájához, ételéhez keverve.