Technológiák az olajsajtolásban

Mikor melyik technológiát alkalmazzuk? Hidraulikus prés vagy csigaprés?
Az olajokat két technológiával hidraulikus préssel vagy csigapréssel sajtoltjuk. A sajtolás módját, annak függvényében alkalmazzuk, hogy melyik alapanyagból melyik eljárással lehet a legjobb olajat előállítani.Az alapanyagokból kizárólag a legjobb minőséget alkalmazzuk, mivel csak a legjobb minőségű magokból lehet kiváló eredeti 100°-os olajat előállítani.Vállalkozásunk tökmagot, máriatövist és étkezési mákot saját magunk is termelünk, a többi magból csakis a legjobb minőségűt szerezzük be.

Hidraulikus prés

Szak olajüzem-Göcseji tökmagolaj

Hidraulikus préssel készítjük a tökmagolajat, a dióolajat és a mogyoróolajat.

A sajtolási eljárás megválasztásánál azt vesszük figyelembe az olajsajtolásban szerzett tapasztalatunk alapján , hogy melyik préssel lehet a legjobb minőségű olajat készíteni. A hidraulikus préssel készített olajat nevezi a Magyar Élelmiszerkönyv szűz olajnak.

Az olajkészítés fázisai

A gondosan kiválogatott és megtisztított magot megszárítjuk és finom lisztté őröljük.Ezt követően víz hozzáadásával dagasztjuk, majd kíméletesen megpirítjuk, hogy elnyerje kellemesen pikáns és az alapanyagra jellemző aromáját. A folyamat végén a hidraulikus préssel kinyerjük az olajat, ami tartályban történő ülepítés után palackozva kerül az Ön konyhájába. 

Csigaprés

Göcseji mákolaj

Csigapréssel sajtoljuk a mák, lenmag, szezámmag, kendermag, szőlőmag, máriatövismag és mandulaolajat.

A sajtolási eljárás megválasztásánál azt vesszük figyelembe, hogy  melyik préssel lehet a legjobb minőségű olajat készíteni. A csigapréssel készített olajat nevezi a Magyar Élelmiszerkönyv hidegensajtolt olajnak.

Az olajkészítés fázisai

A gondosan kiválogatott és megtisztított magot megszárítjuk és a csigaprésbe öntjük. A csigaprések fűtőfejjel vannak felszerelve, mivel hőre minden esetben szükség van, hogy ki tudjuk sajtolni az olajakat.
Tartályban történő ülepítés után palackozva, mindig frissen kerül az Ön konyhájába.

Ülepítés és palackozás a fázisok végén

Göcseji tökmagolaj

Pihentetés és ülepítés

A sajtolás után, az olaj fajtájától függően 4-7 napig rozsdamentes tartályokban pihentetjük az olajokat. Erre azért van szükség, hogy az olajok kellőképpen tudjanak leülepedni, mivel semmilyen mechanikus szűrési eljárást nem alkalmazunk. A pihentetés következtében az olajok letisztulnak, ami azt jelenti, hogy a tartályok aljában az olaj sűrű része(1-5 cm) leülepszik és csak a legkiválóbb, letisztult olajakat palackozzuk le.

Göcseji tökmagolaj

Palackozás

Miután az olajok megfelelően leülepedtek, kezdődik az olajok kipalackozása. Kizárólag eredeti és az élelmiszeripari célokra alkalmas üvegekbe és PET-palackokba csomagoljuk ki. A kipalackozott olajok mindegyike tartósítás és finomítási eljárás nélkül készül, semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak, ahogy az Élelmiszeripari könyv előírja.

Hogyan készül az olajtökmagból a tökmagolaj?

A tökmag természetesen

Az olajtök apró magjaiban valódi kincs rejtőzik. Nem csoda, hogy napjainkban nagy népszerűségnek örvend. Ismerje meg a tökmag eredetét, a növénykultúrát és a tökmag jellegzetességeit. 

Kiváló minőségű alapanyag

Mielőtt a tökmagból olajat készítünk, elő kell készíteni, hogy alkalmas legyen a sajtolásra.  Ahhoz, hogy a legjobb minőségű tökmagolaj készüljön a magot megfelelően kell betakarítani, szárítani és tárolni. 

Készítés és minőség

Két sajtolási eljárást alkalmazunk az olajok készítésénél hidraulikus prést vagy csigaprést. Az alapanyag jellegének megfelelően választjuk ki, hogy melyik prést használjuk, hogy a legnagyobb élvezeti értékű, ízű, illatú és minőségi olajat tudjuk elkészíteni Önöknek.