Tökmagolajsajtolás

DARÁLÁS, minden a megfelelő aprítással kezdődik
A tradicionális tökmagdarálás a „békebeli időkben”, az úgynevezett hengerszékben történt. A mai modern technológiának köszönhetően már korszerű, külön erre a célra kifejlesztett darálóval oldjuk meg a finomraőrlés folyamatát. Csak a megfelelően elvégzett darálás után lehet tökéletes dagasztható tökmag-masszát képezni a következő fázisban, majd a pirítás és a préselés során így érhető el a legmegfelelőbb összhatás. Ennél a folyamatnál már érezni lehet azt a kellemesen pikáns tökmag illatot, ami a legkiválóbb magok jellegzetessége.

Tökmagolajsajtolás

DAGASZTÁS, ahol karakteres ízvilág kialakul
A körültekintő dagasztás az egyik kulcsfontosságú terület, hiszen ebben a fázisban a tökmag értékes hatóanyagai a víz és erre a célra létrehozott étkezési só hozzáadásával egységes masszát képeznek. A megfelelően dagasztott tökmag adja meg a pirítás sikerességét. A mai modern dagasztógépek automata módon készre dagasztják a tökmagot, a régi időkben komoly fizikai igénybevételt jelentett ennek elkészítése. Egy liter tökmagolajhoz átlagosan 2,5kg mag szükséges, ami hozzávetőlegesen 35 tökből nyerhető ki.

Tökmagolajsajtolás

PIRÍTÁS, a kíméletes pirítás a siker záloga
A szakszerűen elvégzett pirítás során nem csak a legjobb ízvilágot érhetjük el, de az értékes összetevők is megmaradnak. A dagasztás után a tökmagot a pirítóba tesszük és lassan, fokozatosan a víz elpárolog belőle. Eben a folyamatban alakul ki a préselésnél kinyert olaj végső karakteres ízvilága és állaga. A körültekintéssel elvégzett pirítás után a présmester könnyen préseli ki a friss olajat. A múlt századi pirítólábosok fatüzelésű kazánokkal működtek, ami megnehezítette az egyenletes és kíméletes pirítást. Ebben a fázisban nagy figyelmet és erőkifejtést igényelt a tökmag folyamatos keverése. A modern pirítólábosok gázüzemeltetésűek, és rozsdamentesek, aminek segítségével csökkenteni lehet a fizikai igénybevételt, ugyanakkor növelni a hatékonyságot és az egyenletes minőséget lehet biztosítani.

Tökmagolajsajtolás

PRÉSELÉS, a tradicionális „olajütés” és modern „olajnyomás”
A kezdetekkor a tökmagolajat kézi erővel „ütötték ki”, ez a kifejezés mai napig megmaradt. A technológia sokat fejlődött az idők folyamán, így a hidraulikus prések segítségével ma inkább „olajnyomásról” beszélhetünk. Ezek a prések már hő hozzáadása nélkül préselik ki az olajat, a legfőbb változtatás, hogy nem vízszintesen, hanem függőlegesen helyezkedik el a préshenger. Az így kinyert olajat, mechanikai szűrés nélkül tartályokban ülepítjük. Legalább két nap szükséges ahhoz, hogy önmagában letisztuljon. A szűz tökmagolaj nem tartalmas semmilyen adalékanyagot vagy tartósítószert, hiszen önmagában is harmonikus és egészséges kiegészítője ételeinknek.

Tökmagolajsajtolás

PIHENTETÉS ÉS ÜLEPÍTÉS
A sajtolás után, az olaj fajtájától függően 4-7 napig rozsdamentes tartályokban pihentetjük az olajokat. Erre azért van szükség, hogy az olajok kellőképpen tudjanak leülepedni, mivel semmilyen mechanikus szűrési eljárást nem alkalmazunk. A pihentetés következtében az olajok letisztulnak, ami azt jelenti, hogy a tartályok aljában az olaj sűrű része(1-5 cm) leülepszik és csak a legkiválóbb, letisztult olajakat palackozzuk le.

Tökmagolajsajtolás

PALACKOZÁS
Miután az olajok megfelelően leülepedtek, kezdődik az olajok kipalackozása. Kizárólag eredeti és az élelmiszeripari célokra alkalmas üvegekbe és PET-palackokba csomagoljuk ki. A kipalackozott olajok mindegyike tartósítás és finomítási eljárás nélkül készül, semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak, ahogy az Élelmiszeripari könyv előírja.